Jak zdemontować, otworzyć kluczyk w 03 by wymienić baterię

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dawidan
    Ambiente
    • 2013
    • 148

Bateria Varta CR 2025 już po raz drugi działa tylko kilka dni w pilocie z kessy. No i nie wiem czy tak trafiłem na jakiś leżak magazynowy czy reklamować kluczyki. Wcześniej jedna bateria zakupiona w serwisie pociągnęła kilka miesięcy.
    O3 elegance 1.4 tsi dsg, race blue, amazing, columbus, kessy + dodatki

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77449

Komentarz

• ryhu
      Ambiente
      • 2014
      • 131
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez dawidan
      Bateria Varta CR 2025 już po raz drugi działa tylko kilka dni w pilocie z kessy. No i nie wiem czy tak trafiłem na jakiś leżak magazynowy czy reklamować kluczyki. Wcześniej jedna bateria zakupiona w serwisie pociągnęła kilka miesięcy.
      Polecam CR2032 do kupienia np. w Rosmanie pakowane po 2 szt. ;-)

Komentarz

• polrob
        Rider
        • 2013
        • 535
        • Superb III (3V3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

dawidan,

Reklamuj kluczyk ASO i tak najpierw zmieni ci baterie w celu weryfikacji ewentualnego uszkodzenia kluczyka a dopiero później wymieni kluczyk. W moim przypadku ASO wymieniało 3 baterie bo podejrzewali zleżałe ale później uznali wymianę kluczyka
        jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• dawidan
          Ambiente
          • 2013
          • 148

Zamieszczone przez ryhu
          Polecam CR2032 do kupienia np. w Rosmanie pakowane po 2 szt. ;-)
          CR2032 są za grube. Wyskakują z otworu przez co nie da się domknąc kluczyka.

[ Dodano: Pon 02 Lis, 15 19:28 ]
          Zamieszczone przez polrob
          dawidan,

Reklamuj kluczyk ASO i tak najpierw zmieni ci baterie w celu weryfikacji ewentualnego uszkodzenia kluczyka a dopiero później wymieni kluczyk. W moim przypadku ASO wymieniało 3 baterie bo podejrzewali zleżałe ale później uznali wymianę kluczyka
          Taka błahostka, a ja będę musiał naginac 50km do serwisu by, za którymś razem po wymianie baterii, uznali gwarancyjną wymianę kluczyka. No chyba tak trzeba będzie zrobic. Dobrze, że serwis po drodze częstych wypadów do B-stoku.

Komentarz

• ryhu
            Ambiente
            • 2014
            • 131
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja mam w obu kluczykach wsadzone CR2032 więc da się zamknąć bez problemu :-D

Komentarz

• dawidan
              Ambiente
              • 2013
              • 148

Zamieszczone przez ryhu
              Dało się domknąć zobaczymy ile pociągnie.

[ Dodano: Sro 11 Lis, 15 22:06 ]
              Kolejna bateria, tym razem CR2032, pociągnęła 8 dni.

[ Dodano: Czw 12 Lis, 15 20:10 ]
              Postanowiłem nagrac dzisiejszą niespodziankę. Uruchomienie wg instrukcji powiodło się. Jutro kupię baterię innego producenta niż Varta, bo z ich bateriami to jakaś lipa. Na razie nie zakładam, iż kluczyk jest wadliwy. Najpierw testy na różnych bateriach.

Komentarz

• AKa
                Rider
                • 2008
                • 572
                • Mercedes-Benz

Tak przy okazji wymiany bateryjek... Sama klapka ma tendencję do rysowania się o cokolwiek co mamy w kieszeni. Można okleić resztką folii i uzyskać o taki efekt:

Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• ryhu
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 131
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ryhu
                  Dało się domknąć zobaczymy ile pociągnie.

[ Dodano: Sro 11 Lis, 15 22:06 ]
                  Kolejna bateria, tym razem CR2032, pociągnęła 8 dni.

[ Dodano: Czw 12 Lis, 15 20:10 ]
                  Postanowiłem nagrac dzisiejszą niespodziankę. Uruchomienie wg instrukcji powiodło się. Jutro kupię baterię innego producenta niż Varta, bo z ich bateriami to jakaś lipa. Na razie nie zakładam, iż kluczyk jest wadliwy. Najpierw testy na różnych bateriach.

https://youtu.be/9UwBqbCa_p4
                  Sprawdzałeś czy we wnętrzu kluczyka nie masz nalotów wokół styków lub innych zanieczyszczeń?
                  Ja swój kluczyk niedawno wyprałem, wysuszyłem, a nowa bateria nie działała do momentu, aż usunąłem nalot w okolicach styków baterii, który pozostał po uszkodzeniu baterii w pralce :-)
                  Kluczyk działa bez problemu.
                  Stąd moja sugestia, że jakieś zanieczyszczenia mogą powodować szybsze zużycie baterii.

Komentarz

• dawidan
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 148

Zamieszczone przez ryhu

Sprawdzałeś czy we wnętrzu kluczyka nie masz nalotów wokół styków lub innych zanieczyszczeń?
                    Ja swój kluczyk niedawno wyprałem, wysuszyłem, a nowa bateria nie działała do momentu, aż usunąłem nalot w okolicach styków baterii, który pozostał po uszkodzeniu baterii w pralce :-)
                    Kluczyk działa bez problemu.
                    Stąd moja sugestia, że jakieś zanieczyszczenia mogą powodować szybsze zużycie baterii.
                    Nie ma jakichś widocznych nalotów.
                    Kolejna bateria, tym razem Energizera, padła tak samo jak Varta po kilku dniach. Również padła kolejna zakupiona w serwisie, więc został zamówiony nowy kluczyk.

Komentarz

• adamwo
                      Rider
                      • 2011
                      • 359

Mam pytanie, u rodziców w ich o3 napisało na komputerze słaba bateria w pilocie, wymienili, dalej to samo, rozumiem , że ten błąd powinien zniknąć sam , trafili starą baterię , nie trzeba go usuwać przez vcds ?
                      RS Stage 2 335/450

Komentarz

• ryhu
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 131
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Znika sam po wymianie baterii, ale nie pamiętam czy od razu ;-)

Komentarz

• polrob
                          Rider
                          • 2013
                          • 535
                          • Superb III (3V3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

adamwo,

Być może kluczyk robi zwarcie i rozładowuje baterie, bo po wymianie na nową powinno wszystko zniknąć. Ja w pierwsze O3 musiałem na gwarancji wymienić kluczyk bo rozładowywał w bardzo krótkim czasie kolejne baterie
                          jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                          była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                          była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• dawidan
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 148

U mnie ostatecznie 1 kluczyk wymieniony na gwarancji. Drugi, którego zacząłem używać przez okres oczekiwania na wymianę pierwszego, również rozładował baterię już po miesiącu. Mam kessy.
                            A tak poza tym, kodowanie nowego kluczyka trwało ponad godzinę.

Komentarz

• maol72
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 245
                              • Octavia III (5E3)
                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

U mnie ostatecznie 1 kluczyk wymieniony na gwarancji. Drugi, którego zacząłem używać przez okres oczekiwania na wymianę pierwszego, również rozładował baterię już po miesiącu. Mam kessy.
                              A tak poza tym, kodowanie nowego kluczyka trwało ponad godzinę.
                              A jak przechowujesz kluczyk?
                              Może jest ściśnięty przy innych kluczach w kieszeni, w teczce, czy gdzieś indziej i wtedy cały czas "świeci" i szybciej baterie zżera :cry:
                              Ja równo w półtora roku (po 18 mc-ach) wymieniałem baterie u zegarmistrza i na razie odpukać.

Miałem śmieszną przygodę, zapomniałem przełożyć kluczyka z teczki do kieszeni, a teczkę wrzuciłem do bagażnika. Zamknąłem bagażnik i zaraz samochód zapikał (jak przy otwieraniu) przypomnieć żeby zabrać kluczyk ze sobą.
                              O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
                              -----------------------------------------------------
                              Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• lubek24
                                Rider
                                • 2013
                                • 597
                                • Octavia III (5E3)
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

I mi się wyswietlił komunikat o słabej baterii po prawie 21 m-cach.
                                Instrukcja się przydała - wielkie dzięki
                                O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• dawidan
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 148

Zamieszczone przez maol72
                                  A jak przechowujesz kluczyk?
                                  Może jest ściśnięty przy innych kluczach w kieszeni, w teczce, czy gdzieś indziej i wtedy cały czas "świeci" i szybciej baterie zżera :cry:
                                  Ja równo w półtora roku (po 18 mc-ach) wymieniałem baterie u zegarmistrza i na razie odpukać.
                                  Kluczyk jest w kieszeni kurtki, nacisk nie powinien być na tyle silny by wgniatać przyciski. Latem kieszeń spodni lub luzem w aucie podczas jazdy.

Komentarz

• cichy57
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 29

Panowie, mam dziwną sytuacje. Zwykły kluczy z pilotem do O3 2,5 roku za mną i komputer poinformował że czas wymienić baterie. Nic bardziej prostego, poszedłem wymieniłem na nową 2025 i klops pilot w kluczyku nie działa. Przy wciskaniu przycisków otwórz, zamknij nic się nie dzieje zero reakcji, nawet dioda nie miga. Czy po wymianie baterii trzeba na nowo programować pilota???
                                    P.S. Bateria napewno jest włożona dobrą stroną

Komentarz

• Amix
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 220

Nowa nie znaczy dobra. Nic nie trzeba programować. Dobrze ją wciśnij, bo prawdopodobnie nie ma styku.
                                      Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
                                      Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
                                      Moja szara myszka - Octavia 3
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773

Komentarz

• cichy57
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 29

Mega dziwna sytuacja, włożyłem baterię CR2032 czyli tą grubszą i pilot zaczął działać. Sprawa o tyle dziwna że podjechałem nawet do serwisu z tym problemem i też nie wiedzieli o co chodzi czemu CR2025 nie działa.

Komentarz

• algi
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 214
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Kluczyk może się rozsynchronizować.
                                          W instrukcji jest jak to naprawić (otworzyć kluczykiem mechanicznie i w ciągu minuty coś nacisnąć)
                                          algi
                                          O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14888
                                            • Octavia IV (NX3)

Dziwne, jak by się rozsynchronizawał, to na drugiej baterii by też nie ruszył.
                                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14888
                                              • Octavia IV (NX3)

Dzisiaj wyświetlił mi się komunikat z kluczykiem.
                                              "wymień baterię w kluczyku"
                                              Po 20 miesiącach. W O I bateria wytrzymała kilka lat.

Raz tylko był komunikat. Potem przez cały dzień nic. Czy od pierwszego komunikatu można jeszcze pojeździć, czy na szybko trzeba baterię kupić?

Nie mam kessy, tylko zwykły klucz scyzoryk z centralnym i alarmem fabrycznym. Jaka bateria jest tam włożona w fabryce?

CR2032 czy CR2025?
                                              Ostatnio edytowany przez ruwado; 6444.
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• spj
                                                ModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 3534
                                                • Octavia IV combi (NX5)

Oryginalnie jest CR2025, ale CR2032 też od biedy wchodzi, na taką właśnie wymieniłem jak mi na Zlocie OCP w Kruklankach w 2015 (czyli auto miało około 14 miesięcy) pojawił się komunikat o wymianie baterii i trochę ciepło mi się zrobiło, bo nie miałem drugiego kluczyka ze sobą. Pojawił się raz i na szczęście się nie powtórzył, tak dojechałem do domu (3 dni), a w domu zmieniłem na CR2032 i tak jest do dziś.
                                                Pozdrawiam,
                                                Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
                                                Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14888
                                                  • Octavia IV (NX3)

dzięki spj
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14888
                                                    • Octavia IV (NX3)

Bateria w jednym pilocie wymieniona i działa bez problemów.
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...